Opettaja tai ohjaaja: Tervetuloa INTO-täydennyskoulutuksiin!
INTO – Inklusiivinen toimintakulttuuri oppilaitoksessa -täydennyskoulutuksessa pääset kehittämään osaamistasi eri taustoista tulevien opiskelijoiden kohtaamisessa ja tukemisessa sekä yhdenvertaisesta opetuksesta ja ohjauksesta. Yhdenvertaisuuden edistäminen tukee opiskeluyhteisöön ja opintoihin kiinnittymistä, opinnoista etenemistä sekä vähentää opintojen keskeyttämisiä.
Koulutukset on ensisijaisesti suunnattu ammatillisen koulutuksen opetus- ja ohjaushenkilöstölle, mutta olet lämpimästi tervetullut osallistumaan myös peruskoulun, lukion ja vapaan sivistystyön puolelta!
Järjestämme vuonna 2025 viisi maksutonta koulutusosiota:
- Ainokaiset alalla, 2 op
- Syrjimätön oppilaitos – moninaisuuden huomiointi opetuksessa ja ohjauksessa, 3 op
- Yhdenvertainen uraohjaus, 2 op
- Yhdenvertaiset mahdollisuudet osallisuuteen, 2 op
- Työelämässä tapahtuvan oppimisen yhdenvertaisuus, 3 op
Kevään koulutukset alkavat kaikille osioille yhteisellä aloitusseminaarilla tiistaina 4.2. klo 15.00–17.00.
Koulutukset järjestetään kokonaisuudessaan verkossa ja ne sisältävät verkkotapaamisia, ohjauskertoja sekä kehittämistehtävän. Koulutuksissa keskeistä on oman osaamisen kehittäminen omista tai työn tarpeista lähtien sekä omien resurssien puitteissa. Mahdolliset poissaolot verkkotapaamisista voi korvata ja tapaamiset tallennetaan soveltuvin osin. Koulutuksessa toteutetaan kehittämistehtävänä pienimuotoinen kokeilu omassa työssä. Se voi tarkoittaa esimerkiksi koulutuksen teemaan liittyvän harjoituksen sisällyttämistä omaan opetukseen tai uuden menetelmän kokeilua omassa työympäristössä. Kokeilu suunnitellaan kunkin omaan työhön ja tarpeisiin soveltuvaksi, ja halutessasi voit toteuttaa kokeilun myös yhdessä koulutukseen osallistuvan kollegan kanssa.
Koulutusten aloitus- ja päätösseminaarit sekä kehittämistehtävän ohjaustapaamiset ovat yhteiset kaikille koulutuksille, joten voit halutessasi osallistua useampaan koulutukseen samanaikaisesti.
Koulutukset toteutetaan samanmuotoisina syksyllä 2025. Ilmoittautuminen myös syksyn toteutuksiin on jo auki.
Lue lisää koulutuksista alta ja ilmoittaudu mukaan! Lisätietoja kokonaisuudesta saat Tiina Rusaselta: tiina.rusanen@oamk.fi.
Ainokaiset alalla – koulutusalojen nais- ja miesvaltaisuus, 2 op
Suomessa eri koulutusalat ovat edelleen vahvasti eriytyneitä sukupuolen mukaan. Esimerkiksi tekniikan alat ovat miesvaltaisia, kun taas sosiaali- ja terveysalan opiskelijat ovat useimmiten naisia. Niinpä monien alojen opiskeluryhmistä löytyy ”ainokaisia” eli harvoja tai ainoita tietyn sukupuolen edustajia. Ainokaiset kokevat opinnoissaan usein ulkopuolisuuden tunteita, ovat alttiimpia keskeyttämään opintonsa ja kohtaavat keskimääräistä enemmän epäasiallista käytöstä niin kanssaopiskelijoiltaan, kuin työpaikoilla tapahtuvassa oppimisessa. Nämä haasteet eivät kuitenkaan johdu ainokaisista itsestään, vaan tilanteen korjaaminen edellyttää konkreettisia toimenpiteitä oppimisympäristön kehittämiseksi.
Tässä koulutuksessa saat tietoa koulutusalojen sukupuolittuneisuudesta, alojen ainokaisista sekä valmiuksia tarkastella ja kehittää omaa toimintaasi ja työyhteisösi toimintaa siitä näkökulmasta, miten ainokaisia voidaan tukea opinnoissa parhaalla mahdollisella tavalla. Koulutuksessa tutustutaan tosielämän esimerkkeihin ainokaisten tilanteesta opinnoissa ja työelämässä, saadaan käytännön vinkkejä ja konkreettisia työkaluja ainokaisten inklusiiviseen kohtaamiseen sekä heitä tukevien toimintamallien kehittämiseen.
Kevään toteutus 4.2.–15.5.2025
Syksyn toteutus 18.9.–16.12.2025
Vastuukouluttajat
Yhdenvertaisuusasiantuntijat
Eerika Ströömi, eerika@ekvalita.fi
Virve Savoila, virve@ekvalita.fi
Tiina Rusanen, tiina.rusanen@oamk.fi
Laura Paaso, laura.paaso@oamk.fi
Syrjimätön oppilaitos – moninaisuuden huomiointi opetuksessa ja ohjauksessa, 3 op
Monet opiskelijat kohtaavat syrjintää ja epäasiallista käytöstä etnisen ja kulttuurisen taustansa vuoksi, sekä opiskelijatovereiden, että henkilöstön taholta. Syrjinnän kohteeksi joutuneet opiskelijat harkitsevat usein alan vaihtoa tai jopa opintojen keskeyttämistä. Tämä on valitettavaa yksilöiden, oppilaitosten ja koko yhteiskunnan kannalta. Onko sinulla tai työyhteisölläsi riittävästi keinoja puuttua rasismiin ja syrjintään oppilaitoksessanne ja huomioida opiskelijoiden moninaiset taustat? Haluaisitko lisää valmiuksia edistää turvallisempaa ja syrjimätöntä oppimisympäristöä kaikille opiskelijoille?
Tässä koulutuksessa kehität osaamista ja ymmärrystä monikulttuurisuudesta, syrjinnän eri muodoista sekä keinoista edistää yhdenvertaisuutta. Koulutuksessa käsitellään seuraavia teemoja: rakenteellinen rasismi oppilaitoksissa, rodullistamisen ja stereotypisoinnin vaikutukset opetukseen, ohjaukseen, oppimiseen ja opiskelijayhteisöön kiinnittymiseen, rasistiseen toimintaan puuttuminen ja rasismin käsittely yhdessä opiskelijoiden kanssa sekä syrjimättömän ja turvallisen oppimisympäristön kehittäminen. Koulutuksessa saat käytännön työkaluja syrjinnän ja epäasiallisen käytöksen tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen, antirasistisen työotteen omaksumiseen sekä yhdenvertaisemman oppimisympäristön rakentamiseen.
Kevään toteutus 4.2.–15.5.2025
Syksyn toteutus 18.9.–16.12.2025
Vastuukouluttajat
Yhdenvertaisuusasiantuntijat
Eerika Ströömi, eerika@ekvalita.fi
Virve Savoila, virve@ekvalita.fi
Yhdenvertainen uraohjaus, 2 op
Tiedätkö, miten yksilön sukupuoli, etninen ja kulttuurinen tausta tai sosioekonominen asema voivat vaikuttaa siihen, millaisen ura- ja koulutuspolun opiskelija näkee itselleen mahdollisena? Kaipaatko keinoja tukea erilaisista taustoista tulevia opiskelijoita uraan ja jatko-opintoihin liittyvissä valinnoissa?
Stereotypiat aloista ja ammattilaisista, pelot syrjityksi tulemisesta sekä epävarmuus omista mahdollisuuksista vaikuttavat siihen, millaiset valinnat yksilö kokee itselleen järkeviksi. Tässä koulutuksessa opit tunnistamaan, miten erilaiset taustatekijät vaikuttavat opiskelijoiden ura- ja koulutusvalintoihin ja miten voit ohjata ja tukea opiskelijoita aidosti oman näköisille poluille. Koulutus tarjoaa konkreettisia työkaluja stereotypioiden ja koulutusvalintoihin vaikuttavien tekijöiden käsittelyyn yhdessä opiskelijoiden kanssa sekä valmiuksia uraohjauksen arviointiin ja kehittämiseen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta.
Kevään toteutus 4.2.–15.5.2025
Syksyn toteutus 18.9.–16.12.2025
Vastuukouluttajat
Yhdenvertaisuusasiantuntijat
Tiina Rusanen, tiina.rusanen@oamk.fi
Laura Paaso, laura.paaso@oamk.fi
Yhdenvertaiset mahdollisuudet osallisuuteen, 2 op
Vähemmistötaustaisilla opiskelijoilla on usein muita korkeampi kynnys osallistua opiskelijakuntatoimintaan sekä vaikuttaa muilla tavoin oppilaitoksen päätöksentekoon. He myös kokevat muita useammin turvattomuutta opinnoissaan.
Tässä koulutuksessa saat konkreettisia työkaluja osallisuuden ja yhdenvertaisten vaikuttamismahdollisuuksien vahvistamiseen oppilaitoksessasi sekä valmiuksia varmistaa opiskelijoille mahdollisuus vaikuttaa oppilaitoksen toimintaan sekä opiskelijoita koskevien päätöksiin. Käsittelemme koulutuksessa demokratiakasvatuksen tärkeyttä, opiskelijoiden tukemista yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa sekä tunnistamme osallisuuden esteitä ja keinoja niiden poistamiseen.
Kevään toteutus 4.2.–15.5.2025
Syksyn toteutus 18.9.–16.12.2025
Vastuukouluttajat
Yhdenvertaisuusasiantuntijat
Eerika Ströömi, eerika@ekvalita.fi
Virve Savoila, virve@ekvalita.fi
Työelämässä oppimisen yhdenvertaisuus, 3 op
Oletko huomannut, että osalle opiskelijoista sopivien työelämässä oppimisen paikkojen löytäminen on todella haastavaa? Valitettavasti osalla työnantajista voi olla kielteisiä asenteita ja ennakkoluuloja eri ihmisryhmistä, minkä vuoksi opiskelijat kohtaavat ongelmia työelämäverkostojen rakentamisessa opintojen aikana. Tämän lisäksi esimerkiksi sukupuolelleen epätyypillisillä aloilla opiskelevat, eri etnisistä ja kulttuuritaustoista tulevat sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat suuressa riskissä kohdata kiusaamista ja epäasiallista kohtelua työpaikoilla.
Tässä koulutuksessa saat konkreettisia työkaluja edistää yhdenvertaisuutta työelämässä oppimisessa. Käytännönläheiset sisällöt auttavat sinua tukemaan haastavassa asemassa olevia opiskelijoita työssäoppimisen paikkojen saamisessa sekä käsittelemään työelämässä ilmenevää syrjintää ja epäasiallista kohtelua yhdessä opiskelijoiden kanssa. Koulutus tarjoaa myös toimintamalleja työpaikkaohjaajien kanssa tehtävään yhteistyöhön.
Kevään toteutus 4.2.–15.5.2025
Syksyn toteutus 18.9.–16.12.2025
Vastuukouluttajat
Yhdenvertaisuusasiantuntijat
Tiina Rusanen, tiina.rusanen@oamk.fi
Laura Paaso, laura.paaso@oamk.fi
Koulutukset ovat osa Opetushallituksen rahoittamaa maksutonta täydennyskoulutusta, jonka toteuttavat Oulun ammattikorkeakoulu, Ekvalita Ab ja Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus.