Samtycke – om sexualitet och sex -materiaalin on luonut Nina Blomberg ja kuvittanut Hanna Siira. Sen on rahoittanut Brita Maria Renlunds minne -säätiö ja Finlandssvensk Bokkultur -säätiö.

Blomberg on luonut lyhyen ja selkeän materiaalin, jossa tuodaan esille asioita, jotka Blombergin mielestä ovat puuttuneet terveystiedon oppikirjoista. Samtycke – om sexualitet och sex käsittelee sellaisia seksuaaliterveyden osa-alueita, joille annetaan harvoin tilaa ja joista ei ehkä siksi keskustella nuorten kanssa. Materiaali on tarkoitettu täydentämään terveystiedon oppikirjoja, ja se sopii erityisesti 7.–9.-luokkalaisille. Materiaalia voidaan kuitenkin käyttää myös toisella asteella. Samtycke – om sexualitet och sex -materiaalia voidaan hyödyntää myös omana kokonaisuutenaan, mutta silloin on hyvä huomata, että siitä puuttuu perusteellinen katsaus murrosiästä, kehon muutoksista, ehkäisyvälineistä, raskaudesta ja seksitaudeista. Kuvitukset poikkeavat perinteisistä oppikirjojen kuvista, ja toivommekin niiden vastaavan paremmin nuorten todellisuutta ja moninaisuutta. Seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvien aiheiden käsittelyn lisäksi Samtycke – om sexualitet och sex sisältää pohdintakysymyksiä ja linkkejä lisämateriaaleihin.

Materiaali kutsuu lukijaa ottamaan kiinnostavia aiheita puheeksi esimerkiksi opettajien, huoltajien ja kouluterveydenhoitajien kanssa. Siksi on hyvä, että tutustut materiaaliin myös itse, jos jaat sen nuorille.

Nina Blomberg on koulutettu seksuaalikasvattaja ja seksuaalineuvoja sekä terveystiedon, uskonnon, filosofian, elämänkatsomuksen ja psykologian opettaja. Blomberg on aiemmin kirjoittanut kirjat Skapa plats – en normutmanande bok för en mer inkluderande skola sekä Apuväline osallistavaan työhön koulussa – Johdanto normit haastavaan työtapaan. Lisäksi hän on ollut mukana kirjoittamassa teosta Att leda jämlikhet i skolan – en handbok för skolledare som vill göra skillnad.

Voit ladata Samtycke – om sexualitet och sex -materiaalin ilmaiseksi täältä.

Materiaalin on rahoittanut